Textilvarázs a Hársfa Óvódában

2022.11.22-én került megrendezésre az „Adventi Textilvarázs” című kézműves délután az óvodában, amellyel csatlakoztunk az ÉMI Nonprofit Kft. által meghirdetett Európai Hulladékcsökkentési Hét 2022. akcióhoz. Ennek témája a körforgásos és fenntartható textíliák, a pazarlás nem divat mottóval. A családok körében korábban felhívást tettünk közzé, hogy a megunt, feleslegessé vált ruháikat hozzák be, amelyeket majd közösen újra felhasználunk különböző karácsonyi dekoráció készítéséhez. Kértük őket, hogy készítsenek bábokat kedvelt magyar népmese hősükről.

16 órától Szülők gyermekeikkel vették birtokukba az óvoda csoportszobáit, ahol már az óvónénik az előkészített alapanyagokkal, eszközökkel várták őket. Minden csoportban kétféle tevékenységet lehetett végezni. Kellemes téli gyermekdalok kíséretében készültek a zoknimanók, az ajtókopogtatók, a karácsonyi ajtódíszek, az üdvözlőlapok, a szaloncukrok, a textil karácsonyfák. A Szülők lelkesen, fáradhatatlanul járták a csoportokat, és készültek az újabb és újabb alkotások.

Öröm volt részese lenni ennek, látni, hogy milyen jókedvvel dolgozik együtt Szülő és gyermek, és milyen ötletes, kreatív művek készültek.

Az óvoda folyosóján a beérkezett bábokból, kiállítást rendeztünk, amelyet megtekinthettek a Szülők gyermekeikkel együtt. Nagyon sok ötletgazdag, textilt újra felhasználó báb készült! Ügyeskezű Szülők felajánlották még korábban, hogy otthon készítenek apró, karácsonyi ajándéktárgyakat, amelyeket ezen a délutánon majd eladhatunk, Ők ezzel is támogatják óvodánkat. Nagy sikere volt ezeknek a kis díszeknek, sokan vásároltak belőlük, becsületkasszába került ezeknek az ára.

A program zárásaként összegyűltünk a kiállítás helyszínén közösen énekeltünk, majd oklevelet és emléklapot adtunk át azoknak a Szülőknek akik bábot vagy ajándék tárgyat készítettek.

Nagyon jó hangulatú délutánt töltöttünk együtt, bízunk benne, hogy minél több családban sikerült tudatosítani, hogy a jelenlegi pazarló és elképesztő mennyiségű szemetet termelő életmód nem folytatható! Az újra felhasználás lehetőséget teremt az ökológiai lábnyomunk csökkentésére.